defaultLocal server’s Port reads 8600 but web browser uses 8500 to display .cfm page

September 2, 2019
Newbie 1 posts
Followers: 0 people
1

defaultLocal server’s Port reads 8600 but web browser uses 8500 to display .cfm page

Newbie 1 posts
Followers: 0 people
September 2, 2019

Hi everyone,

Is any one able to explain why this is so?  Much appreciated!

In CF Builder, under “CF Servers” tab, the server “defaultLocal” is running with local type, host 127.0.0.1, port 8600.

I am able to view a cfm in Firefox using this URL:  http://localhost:8500/MyApp1/helloworldpage.cfm

However, when I change 8500 to match “defaultLocal” port 8600, an error is generated.

Thank you,

Arlene

Comments (1)
2019-09-04 13:40:35
2019-09-04 13:40:35

My guess is that there is confusion about whether the CF instance is the one installed (optionally) INSIDE of CF Builder vs one installed SEPARATELY from CFBuilder.

If during the install of CFBuilder you chose the option to install CF also, it implemented a full copy of CF whose location is actually inside the coldfusionbuilder folder.I think that runs at port 8600 by default.

But you can also install CF itself, and it runs at port 8500 by default.

As for why you would find one responding and not the other, it would seem simply that the one is “started” but not the other. Since you see the instance at 8600 listed in the Servers tab of CFBuilder, does it show listed as running? If not, what if you start it? If that gets the 8600 one running (in your browser), at least you have your answer to that question.

As for why you may see only the 8600 one listed in the Servers tab of CFBuilder, it’s because it got put there by the installer of CFB (and that internal CF instance). If/when you added another CF outside of CFBuilder, CFBuilder would not know about it unless you added it as a new server in that Servers tab of CFBuilder.

This is all just from my writing from memory of things, without testing anything. Can you let us know how it goes?

Like
Add your comment